Brukselka z kiełbasą i szpinakiem w sosie harissa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1844
Brukselka z kiełbasą i szpinakiem w sosie harissa
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
  • 3 pęta kiełbasy śląskiej
  • 0,5 kg brukselki
  • pęczek świężego szpinaku
  • pieprz
  • sól
  • Na sos:
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki pasty harissa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 czerwona papryczka chili

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Brukselkę pozbawić wierzchnich liści, przełożyć ją do rondla, zalać 1,5 lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić na połówki. Kiełbasę pokroić w cienkie plastry. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do tego pokrojoną kiełbasę oraz brukselkę. Składniki wymieszać i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na drugiej patelni. Paprykę chili pozbawić nasion, posiekać drobno i dodać do zeszklonego czosnku. Oba składniki smażyć przez 40 sekund, potem dodać do nich pastę harissa i koncentrat pomidorowy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez kolejne 40 sekund. Dodać do tego usmażone wcześniej składniki z drugiej patelni oraz szpinak. Wszystko wymieszać i razem smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów