Brukselka z kiełbasą i szpinakiem w sosie harissa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2078
Składniki:
- 3 łyżki oleju
- 3 pęta kiełbasy śląskiej
- 0,5 kg brukselki
- pęczek świężego szpinaku
- pieprz
- sól
- Na sos:
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki pasty harissa
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 czerwona papryczka chili
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Brukselkę pozbawić wierzchnich liści, przełożyć ją do rondla, zalać 1,5 lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić na połówki. Kiełbasę pokroić w cienkie plastry. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do tego pokrojoną kiełbasę oraz brukselkę. Składniki wymieszać i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na drugiej patelni. Paprykę chili pozbawić nasion, posiekać drobno i dodać do zeszklonego czosnku. Oba składniki smażyć przez 40 sekund, potem dodać do nich pastę harissa i koncentrat pomidorowy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez kolejne 40 sekund. Dodać do tego usmażone wcześniej składniki z drugiej patelni oraz szpinak. Wszystko wymieszać i razem smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na drugiej patelni. Paprykę chili pozbawić nasion, posiekać drobno i dodać do zeszklonego czosnku. Oba składniki smażyć przez 40 sekund, potem dodać do nich pastę harissa i koncentrat pomidorowy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez kolejne 40 sekund. Dodać do tego usmażone wcześniej składniki z drugiej patelni oraz szpinak. Wszystko wymieszać i razem smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)