Kalmary z brukselką, szalwią i pastą harissa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1798
Składniki:
- 300 g mrożonych pokrojonych kalmarów
- 250 g brukselki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki pasty harissa
- 2 ząbki czosnku
- garstka świeżej szałwii
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kalmary rozmrozić. Brukselkę oraz szałwię umyć i osączyć z wody. Następnie brukselkę obrać z wierzchnich liści, pokroić na połówki, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać kalmary, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i lekko przyrumienić na średnim ogniu. Dodać do tego ugotowaną wcześniej brukselkę, liście szałwii oraz pastę harissa. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 3 minuty. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)