Kalmary z brukselką, szalwią i pastą harissa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1580
Kalmary z brukselką, szalwią i pastą harissa
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g mrożonych pokrojonych kalmarów
  • 250 g brukselki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki pasty harissa
  • 2 ząbki czosnku
  • garstka świeżej szałwii
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kalmary rozmrozić. Brukselkę oraz szałwię umyć i osączyć z wody. Następnie brukselkę obrać z wierzchnich liści, pokroić na połówki, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać kalmary, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i lekko przyrumienić na średnim ogniu. Dodać do tego ugotowaną wcześniej brukselkę, liście szałwii oraz pastę harissa. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 3 minuty. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów