Pierogi z dynią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2099
Pierogi z dynią
fot. joyosity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 870 g dyni
  • 250 g masła
  • 210 g cebuli
  • 370 g maki
  • 1 opakowanie śmietany
  • 5 g soli
  • pół szklanki wody

Opis przygotowania:

Z mąki, wody, 3 g soli wyrobić ciasto i odstawić na 15 min. W tym czasie dynię umyć, obrać ze skóry, usunąć nasiona a miąższ pokroić w kostkę. Obrać cebule, pokroić drobno i na części masła zeszklić na małym ogniu. Do cebuli dodać dynie i lekko podsmażyć. Wyrobione ciasto rozwałkować, wyciąć w nim kółka kubkiem i nałożyć łyżeczką przysmażoną dynię z cebulą. Pierogi posklejać ręcznie i zagotować wodę pozostała ilością soli. Na gotująca wodę wrzucić pierogi i gotować przez 15 minut. Gotowe wyciągnąć na talerz, polać po wierzchu masłem i podawać ze śmietaną w osobnym kubku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów