Pierogi z dynią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2099
Składniki:
- 870 g dyni
- 250 g masła
- 210 g cebuli
- 370 g maki
- 1 opakowanie śmietany
- 5 g soli
- pół szklanki wody
Opis przygotowania:
Z mąki, wody, 3 g soli wyrobić ciasto i odstawić na 15 min. W tym czasie dynię umyć, obrać ze skóry, usunąć nasiona a miąższ pokroić w kostkę. Obrać cebule, pokroić drobno i na części masła zeszklić na małym ogniu. Do cebuli dodać dynie i lekko podsmażyć. Wyrobione ciasto rozwałkować, wyciąć w nim kółka kubkiem i nałożyć łyżeczką przysmażoną dynię z cebulą. Pierogi posklejać ręcznie i zagotować wodę pozostała ilością soli. Na gotująca wodę wrzucić pierogi i gotować przez 15 minut. Gotowe wyciągnąć na talerz, polać po wierzchu masłem i podawać ze śmietaną w osobnym kubku.
Komentarze (0)