Ananasy z cieście z polewą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2114
Ananasy z cieście z polewą
fot. LWY / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 350 g ciasta filo
  • 50 ml polewy adwokatowej
  • 50 ml polewy toffi
  • 1 duży, świeży ananas
  • 1 żółtko jajka
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 0,5 szklanki letniej wody

Opis przygotowania:

Ciasto filo rozłożyć na stolnicy, wysmarować je letnią woda i podzielić na dwa kawałki. Ananasa umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć rdzeń, a miąższ pokroić w cienkie plastry i przełożyć na jeden z kawałków ciasta, a całość nakryć drugim kawałkiem ciasta. Składniki dokładnie zlepić ręcznie i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Żółtko przełożyć na talerz, wsypać do nieco cukier puder, dokładnie roztrzepać widelcem i wysmarować tym wierzch ciasta. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C stopni i piec na rumiany kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć, przełożyć na talerz i polać polewą adwokatową oraz toffi

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów