Ananasy z cieście z polewą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2114
Składniki:
- 350 g ciasta filo
- 50 ml polewy adwokatowej
- 50 ml polewy toffi
- 1 duży, świeży ananas
- 1 żółtko jajka
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 0,5 szklanki letniej wody
Opis przygotowania:
Ciasto filo rozłożyć na stolnicy, wysmarować je letnią woda i podzielić na dwa kawałki. Ananasa umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć rdzeń, a miąższ pokroić w cienkie plastry i przełożyć na jeden z kawałków ciasta, a całość nakryć drugim kawałkiem ciasta. Składniki dokładnie zlepić ręcznie i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Żółtko przełożyć na talerz, wsypać do nieco cukier puder, dokładnie roztrzepać widelcem i wysmarować tym wierzch ciasta. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C stopni i piec na rumiany kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć, przełożyć na talerz i polać polewą adwokatową oraz toffi
Komentarze (0)