Pierogi warzywne z sosem chili
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1631
Składniki:
- 200 ml słodkiego sosu chili
- koperek zielony
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniej wody
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 400 g zielonego groszku w zalewie
- 200 ml słodkiego sosu chili
- 2 marchewki
- 2 łyżki oleju
- 1 brokuł
- 1 cebula
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować nadzienie: ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Brokuła pokroić na różyczki. Marchew obrać ze skóry i pokroić ją w drobną kostkę. Następnie pokrojoną cebulę, brokuła i marchew przełożyć razem na jedną patelnię i zeszklić na rozgrzanym oleju na średnim ogniu. Zeszklone ściągnąć z ognia i dodać do ugotowanego wcześniej ryżu. Groszek zielony osączyć z zalewy i dodać do warzyw z ryżem. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu łyżką nałożyć na wycięte wcześniej krążki z ciasta.
Wszystko zlepić ręcznie i wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się wody z 1 łyżką oliwy. Pierogi gotować na średnim ogniu do chwili, aż same wypłyną na wierzch. Wtedy ściągnąć je z ognia, odcedzić łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Gotowe udekorować zielonym koperkiem i podawać ze słodkim sosem chili.
Przygotować nadzienie: ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Brokuła pokroić na różyczki. Marchew obrać ze skóry i pokroić ją w drobną kostkę. Następnie pokrojoną cebulę, brokuła i marchew przełożyć razem na jedną patelnię i zeszklić na rozgrzanym oleju na średnim ogniu. Zeszklone ściągnąć z ognia i dodać do ugotowanego wcześniej ryżu. Groszek zielony osączyć z zalewy i dodać do warzyw z ryżem. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu łyżką nałożyć na wycięte wcześniej krążki z ciasta.
Wszystko zlepić ręcznie i wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się wody z 1 łyżką oliwy. Pierogi gotować na średnim ogniu do chwili, aż same wypłyną na wierzch. Wtedy ściągnąć je z ognia, odcedzić łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Gotowe udekorować zielonym koperkiem i podawać ze słodkim sosem chili.
Komentarze (0)