Pierogi warzywne z sosem chili

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1631
Pierogi warzywne z sosem chili
fot. Dream79 / elements.envato.com

Składniki:

  • 200 ml słodkiego sosu chili
  • koperek zielony
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 400 g zielonego groszku w zalewie
  • 200 ml słodkiego sosu chili
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.

Przygotować nadzienie: ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Brokuła pokroić na różyczki. Marchew obrać ze skóry i pokroić ją w drobną kostkę. Następnie pokrojoną cebulę, brokuła i marchew przełożyć razem na jedną patelnię i zeszklić na rozgrzanym oleju na średnim ogniu. Zeszklone ściągnąć z ognia i dodać do ugotowanego wcześniej ryżu. Groszek zielony osączyć z zalewy i dodać do warzyw z ryżem. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu łyżką nałożyć na wycięte wcześniej krążki z ciasta.

Wszystko zlepić ręcznie i wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się wody z 1 łyżką oliwy. Pierogi gotować na średnim ogniu do chwili, aż same wypłyną na wierzch. Wtedy ściągnąć je z ognia, odcedzić łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Gotowe udekorować zielonym koperkiem i podawać ze słodkim sosem chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów