Bukiet smażonych warzyw z serem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2386
Składniki:
- 40 g białego sera twarogowego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 czerwone buraki
- 2 łyżki masła
- 2 marchewki
- 1 seler
- 1 czerwona cebula
- 1 biała cebula
- 1 czerwona cykoria
- 1 kapusta chińska
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Buraki oraz marchew włożyć do jednego garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości. Potem odcedzić, buraki obrać ze skóry i razem z marchwią pokroić na kawałki. Seler obrać ze skóry, pokroić na kawałki, dodać do niego obraną ze skóry cebulę, zalać wodą i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i połączyć z ugotowanymi wcześniej składnikami. Kapustę chińską oraz cykorię pokroić na kawałki. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać wszystkie gotowane i pokrojone składniki, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Dodać do tego ser twarogowy. Masło stopić na patelni ze szczyptą soli i polać nim ser. Całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze (0)