Kajmak
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2590
Składniki:
- 500 ml mleka skondensowanego
- 400 g cukru
- 100 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 20 g mielonej kawy
- 0,5 łyżeczki ekstraktu wanilii
Opis przygotowania:
Do dużego garnka wlać wodę i ogrzewać go na dużym ogniu. Po chwili włożyć do niego mniejszy garnek i zalać go mlekiem skondensowanym, dodać do niego masło, wsypać cukier i gotować do czasu, aż składniki z mlekiem zgęstnieją. W czasie gotowania należy często mieszać drewnianą łyżką, aby składniki się nie przypaliły. Następnie dodać do tego kakao, gorzką czekoladę, wlać ekstrakt waniliowy i wsypać kawę mieloną. Całość dokładnie wymieszać i gotować do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Masę można wykorzystać do smarowania ciast lub dekoracji deserów.
Masę można wykorzystać do smarowania ciast lub dekoracji deserów.
Komentarze (0)