Pierogi ruskie z papryką, oregano i jogurtem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2066
Składniki:
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 żółte papryki
- 2 gałązki świeżego oregano
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
- pieprz
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniej wody
- Farsz:
- 200 g białego sera twarogowego
- 5 dużych ziemniaków
- 1 cebula
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto rozwałkować na grubość 2 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Przygotować farsz: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i razem z serem twarogowym przepuścić przez maszynkę do mięsa do jednej miski. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno, zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni i dodać do składników w misce. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i nałożyć łyżeczką na wycięte wcześniej krążki ciasta. Wszystko zlepić ręcznie i wrzucić do 1,5 l lekko osolonej, gotującej się wody w rondlu. Gotować do chwili, aż same wypłyną na wierzch. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakową. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni, przełożyć na nią pokrojoną paprykę i gałązki świeżego oregano, wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie do tego ugotowane pierogi. Całość wymieszać, oprószyć suszonym oregano i smażyć pod przykryciem do chwili, aż pierogi się przyrumienią. Wówczas ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i polać jogurtem greckim.
Komentarze (0)