Pierogi ruskie z papryką, oregano i jogurtem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1855
Pierogi ruskie z papryką, oregano i jogurtem
fot. Geoff Peters 604 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 żółte papryki
  • 2 gałązki świeżego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Farsz:
  • 200 g białego sera twarogowego
  • 5 dużych ziemniaków
  • 1 cebula

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto rozwałkować na grubość 2 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Przygotować farsz: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i razem z serem twarogowym przepuścić przez maszynkę do mięsa do jednej miski. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno, zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni i dodać do składników w misce. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i nałożyć łyżeczką na wycięte wcześniej krążki ciasta. Wszystko zlepić ręcznie i wrzucić do 1,5 l lekko osolonej, gotującej się wody w rondlu. Gotować do chwili, aż same wypłyną na wierzch. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakową. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni, przełożyć na nią pokrojoną paprykę i gałązki świeżego oregano, wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie do tego ugotowane pierogi. Całość wymieszać, oprószyć suszonym oregano i smażyć pod przykryciem do chwili, aż pierogi się przyrumienią. Wówczas ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i polać jogurtem greckim.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów