Gofry z kurczakiem, kukurydzą, majonezem i oregano
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1811
Składniki:
- 400 g kukurydzy w zalewie
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki majonezu
- 2 piersi z kurczaka
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
- pieprz biały
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka rozpuszczonej margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Kukurydzę osączyć z zalewy. Piersi z kurczaka przełożyć do rondla, zalać je bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i rozdrobnić ręcznie na małe kawałki.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Do wymieszanych składników wlać roztopioną margarynę, wbić jajka, wlać jogurt i całość zmiksować mikserem na konsystencje gęstej śmietanki.
Rozgrzać gofrownicę i wysmarować ją olejem. Chochelką przelać do wysmarowanej gofrownicy wymieszane składniki. Całość smażyć na rumiany kolor, po czym usmażone gofry wyciągnąć z gofrownicy i wyłożyć na talerz. Nałożyć na nie pokruszone mięso oraz osączoną z zalewy kukurydzę. Wszystko polać majonezem i oprószyć suszonym oregano.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Do wymieszanych składników wlać roztopioną margarynę, wbić jajka, wlać jogurt i całość zmiksować mikserem na konsystencje gęstej śmietanki.
Rozgrzać gofrownicę i wysmarować ją olejem. Chochelką przelać do wysmarowanej gofrownicy wymieszane składniki. Całość smażyć na rumiany kolor, po czym usmażone gofry wyciągnąć z gofrownicy i wyłożyć na talerz. Nałożyć na nie pokruszone mięso oraz osączoną z zalewy kukurydzę. Wszystko polać majonezem i oprószyć suszonym oregano.
Komentarze (0)