Gofry z kurczakiem, kukurydzą, majonezem i oregano

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1811

Składniki:

  • 400 g kukurydzy w zalewie
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz biały
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka rozpuszczonej margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Kukurydzę osączyć z zalewy. Piersi z kurczaka przełożyć do rondla, zalać je bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i rozdrobnić ręcznie na małe kawałki.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Do wymieszanych składników wlać roztopioną margarynę, wbić jajka, wlać jogurt i całość zmiksować mikserem na konsystencje gęstej śmietanki.

Rozgrzać gofrownicę i wysmarować ją olejem. Chochelką przelać do wysmarowanej gofrownicy wymieszane składniki. Całość smażyć na rumiany kolor, po czym usmażone gofry wyciągnąć z gofrownicy i wyłożyć na talerz. Nałożyć na nie pokruszone mięso oraz osączoną z zalewy kukurydzę. Wszystko polać majonezem i oprószyć suszonym oregano.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów