Pierogi ruskie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3120
Składniki:
- Ciasto:
- 300 g mąki
- jajko
- 125 ml letniej wody
- sól
- Farsz:
- 600 g obranych kartofli
- 250 g twarogu
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu
- sól
- 2 łyżki masła do polania lub 2 łyżki wytopionych skwarek
- 200 ml kwaśnej śmietany
Opis przygotowania:
Umyte, obrane kartofle ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, odparuj, wystudź i rozgnieć widelcem. Posiekaj cebulę, przesmaż na złoto, twaróg rozkrusz i wymieszaj z kartoflami i cebulą, posól i przypraw pieprzem. W masie powinny zostać grudki sera i kartofli. Zagnieć ciasto z mąki, wody, soli i ewentualnie 1 jajka, podziel je na części i kolejno rozwałkowuj, nakrywając serwetą pozostałe ciasto. Z cienko rozwałkowanego ciasta wykrawaj szklanką krążki, na które nakładaj farsz. Uważaj, aby nadzienie nie dostało się między brzegi zlepianego ciasta, gdyż pierogi się rozkleją. W szerokim garnku zagotuj osoloną wodę i partiami wrzucaj pierogi. Zamieszaj i przykryj. Kiedy pierogi wypłyną na wierz, odkryj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakowa. Polej pierogi masłem lub stopionymi skwarkami. Oddzielnie podaj śmietanę do polania pierogów.
Komentarze (1)
Danie dla studenta!