Papryka pieczona z ciecierzycą i jogurtem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1994
Papryka pieczona z ciecierzycą i jogurtem
fot. atl10trader / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy w zalewie
  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 15 g kiełków zielonego groszku
  • 4 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 czerwone papryki
  • 2 pomarańczowe papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek zielonego koperku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kiełki zielonego groszku sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Ciecierzycę osaczyć z zalewy. Paprykę pozbawić nasion, pokroić na ćwiartki i oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie skropić ją oliwą z oliwek, przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec przez 10 minut. Upieczoną wyciągnąć z piekarnika i przełożyć do szklanek. Dodać do tego osaczoną wcześniej z zalewy ciecierzyce, polać ją pikantnym keczupem i posypać pokrojonym drobno zielonym koperkiem. Całość zalać jogurtem greckim i udekorować kiełkami zielonego groszku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów