Papryka pieczona z ciecierzycą i jogurtem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1994
Składniki:
- 400 g ciecierzycy w zalewie
- 300 ml jogurtu greckiego
- 15 g kiełków zielonego groszku
- 4 łyżki pikantnego keczupu
- 2 czerwone papryki
- 2 pomarańczowe papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pęczek zielonego koperku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kiełki zielonego groszku sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Ciecierzycę osaczyć z zalewy. Paprykę pozbawić nasion, pokroić na ćwiartki i oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie skropić ją oliwą z oliwek, przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec przez 10 minut. Upieczoną wyciągnąć z piekarnika i przełożyć do szklanek. Dodać do tego osaczoną wcześniej z zalewy ciecierzyce, polać ją pikantnym keczupem i posypać pokrojonym drobno zielonym koperkiem. Całość zalać jogurtem greckim i udekorować kiełkami zielonego groszku.
Komentarze (0)