Pierogi mięsne z ryżem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 6963
Pierogi mięsne z ryżem
fot. (nutmeg) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g mielonej wieprzowiny
  • 1 szklanka ryżu
  • 100 ml gotowego sosu sojowego ciemnego
  • 6 łyżek oleju
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • natka pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 100 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni, dodać obraną oraz pokrojoną drobno cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać połowę natki zielonej pietruszki (drugą pozostawić do dekoracji), mięso mielone i zrumienić Składniki doprawić pieprzem oraz solą, wymieszać i ściągnąć z ognia. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko,odparować i połączyć z mięsem.

Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z solą, letnią wodą, wbić jajko i wyrobić elastyczne ciasto. Następnie rozwałkować i kubkiem wyciąć krążki, po czym do środka nałożyć ryż z mięsem i zlepić. Zlepione wrzucić do gotującej się wody, gotować 3 minuty i odcedzić.

Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, przełożyć gotowane pierogi, zrumienić, po czym wyłożyć na talerz. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do potrawy. Sos sojowy wymieszać z pokrojonym szczypiorkiem i przelać do małej miseczki. Całość udekorować pozostawiona natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów