Pierogi mięsne z ryżem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 7339
Składniki:
- 300 g mielonej wieprzowiny
- 1 szklanka ryżu
- 100 ml gotowego sosu sojowego ciemnego
- 6 łyżek oleju
- 2 cebule
- 2 marchewki
- natka pietruszki
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 250 g mąki
- 100 ml letniej wody
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni, dodać obraną oraz pokrojoną drobno cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać połowę natki zielonej pietruszki (drugą pozostawić do dekoracji), mięso mielone i zrumienić Składniki doprawić pieprzem oraz solą, wymieszać i ściągnąć z ognia. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko,odparować i połączyć z mięsem.
Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z solą, letnią wodą, wbić jajko i wyrobić elastyczne ciasto. Następnie rozwałkować i kubkiem wyciąć krążki, po czym do środka nałożyć ryż z mięsem i zlepić. Zlepione wrzucić do gotującej się wody, gotować 3 minuty i odcedzić.
Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, przełożyć gotowane pierogi, zrumienić, po czym wyłożyć na talerz. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do potrawy. Sos sojowy wymieszać z pokrojonym szczypiorkiem i przelać do małej miseczki. Całość udekorować pozostawiona natką zielonej pietruszki.
Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z solą, letnią wodą, wbić jajko i wyrobić elastyczne ciasto. Następnie rozwałkować i kubkiem wyciąć krążki, po czym do środka nałożyć ryż z mięsem i zlepić. Zlepione wrzucić do gotującej się wody, gotować 3 minuty i odcedzić.
Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, przełożyć gotowane pierogi, zrumienić, po czym wyłożyć na talerz. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do potrawy. Sos sojowy wymieszać z pokrojonym szczypiorkiem i przelać do małej miseczki. Całość udekorować pozostawiona natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)