Ciasto drożdżowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 2461
Ciasto drożdżowe

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 6 dag drożdży
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • cukier waniliowy
  • olejek waniliowy
  • rodzynki skórka starta z cytryny

Opis przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, połączyć z mąką, dodać pozostałe składniki i energicznie wyrobić. Na końcu wsypać rodzynki. Otrzymane ciasto rozwałkować na placek wielkości posiadanej blachy, odstawić do wyrośnięcia, po czym piec ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 stopni C.

Autor: oliwka

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów