Ciasto drożdżowe z truskawkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3676
Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 30 dkg truskawek
- 5 dkg margaryny
- 5 dkg drożdży
- 0,5 l mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Truskawki umyć, obrać z szypułek i osuszyć. Mąkę przesiać na stolnicę. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru. Margaryną rozpuścić w ciepłym mleku. Kiedy mleko przestygnie - razem z drożdżami dodać do mąki. Wbić całe jajko, dodać, resztę cukru, odrobinę soli i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na wysmarowaną margaryną blachę, na cieście ułożyć truskawki i odstawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta. Następnie ciasto włożyć do piekarnika 180 stopni i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)