Ciasto drożdżowe z truskawkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3508
Ciasto drożdżowe z truskawkami
fot. bies (sxc.hu)

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 30 dkg truskawek
  • 5 dkg margaryny
  • 5 dkg drożdży
  • 0,5 l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Truskawki umyć, obrać z szypułek i osuszyć. Mąkę przesiać na stolnicę. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru. Margaryną rozpuścić w ciepłym mleku. Kiedy mleko przestygnie - razem z drożdżami dodać do mąki. Wbić całe jajko, dodać, resztę cukru, odrobinę soli i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na wysmarowaną margaryną blachę, na cieście ułożyć truskawki i odstawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta. Następnie ciasto włożyć do piekarnika 180 stopni i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów