Bułki drożdżowe z pieczarkami i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4121
Składniki:
- 15 dag pieczarek
- 10 dag tartego sera żółtego
- 5 dag drożdży
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki letniej wody
- 1/2 kg mąki
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z cukrem i letnią wodą i odstawić na 5 minut. Następnie mąkę przesiać na stolnicę, dodać roztarte drożdże, szczyptę soli i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i przełożyć na nią ciasto. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju na patelni. Następnie przełożyć je na ciasto i posypać tartym żółtym serem. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć na talerz i przestudzić.
Komentarze (0)