Bułki drożdżowe z pieczarkami i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4121
Bułki drożdżowe z pieczarkami i serem
fot. snowpea&bokchoi / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 dag pieczarek
  • 10 dag tartego sera żółtego
  • 5 dag drożdży
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1/2 kg mąki
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z cukrem i letnią wodą i odstawić na 5 minut. Następnie mąkę przesiać na stolnicę, dodać roztarte drożdże, szczyptę soli i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i przełożyć na nią ciasto. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju na patelni. Następnie przełożyć je na ciasto i posypać tartym żółtym serem. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć na talerz i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów