Kliny borówkowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1528
Składniki:
- 250 g borówki amerykańskiej
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- Na ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 140 g rozpuszczonego masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko do wysmarowania ciasta
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Borówkę amerykańską umyć, osączyć z wody i przesypać do miski. Następnie skropić ją sokiem z cytryny i zasypać 2 łyżkami cukru pudru.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Do wymieszanych składników wlać rozpuszczone masło, mleko i z całości wyrobić ciasto. Rozwałkować je na grubość 0,7 mm i pociąć na kwadraty o długości 15 x 15 cm. Łyżką nałożyć na nie namoczone borówki, po czym wszystko złożyć w kliny i dokładnie zlepić końcówki. Zlepione przełożyć na blachę do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia i wysmarować roztrzepanym jajkiem.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, posypać 2 łyżkami cukru pudru i przełożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Do wymieszanych składników wlać rozpuszczone masło, mleko i z całości wyrobić ciasto. Rozwałkować je na grubość 0,7 mm i pociąć na kwadraty o długości 15 x 15 cm. Łyżką nałożyć na nie namoczone borówki, po czym wszystko złożyć w kliny i dokładnie zlepić końcówki. Zlepione przełożyć na blachę do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia i wysmarować roztrzepanym jajkiem.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, posypać 2 łyżkami cukru pudru i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)