Kliny borówkowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1312
Kliny borówkowe
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g borówki amerykańskiej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Na ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 140 g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko do wysmarowania ciasta
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Borówkę amerykańską umyć, osączyć z wody i przesypać do miski. Następnie skropić ją sokiem z cytryny i zasypać 2 łyżkami cukru pudru.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Do wymieszanych składników wlać rozpuszczone masło, mleko i z całości wyrobić ciasto. Rozwałkować je na grubość 0,7 mm i pociąć na kwadraty o długości 15 x 15 cm. Łyżką nałożyć na nie namoczone borówki, po czym wszystko złożyć w kliny i dokładnie zlepić końcówki. Zlepione przełożyć na blachę do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia i wysmarować roztrzepanym jajkiem.

Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, posypać 2 łyżkami cukru pudru i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)