Piernik czekoladowo-migdałowy w karmelu
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1921
Składniki:
- 200 g płatków migdałowych
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
- 1 łyżka bułki tartej
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 150 g roztopionego masła
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki przyprawy do pierników
- 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka kakao
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 szklanki płynnego miodu
- 0,5 szklanki rodzynek
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
- Na polewę czekoladowa:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- Karmel:
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka śmietany 18%
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru.
Przygotować ciasto: miód podgrzać na średnim ogniu, aby był płynny. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę, a żółtka utrzeć z cukrem oraz roztopionym masłem na jednolitą masę. Do masy wlać roztopiony miód, dodać przyprawę do pierników, po czym wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, tartą skórkę pomarańczową, kakao i dokładnie wymieszać. Następnie dodać do tego ubitą wcześniej pianę z białek, rodzynki, ponownie wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć do formy do pieczenia, wysmarowanej masłem i oproszonej bułką tartą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Upieczenia ciasta sprawdzać patyczkiem (jeśli ciasto do niego się przylepia, należy piec je nadal). Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przełożyć na talerz.
Przygotować polewę czekoladową: czekoladę połamać na drobne kawałeczki i razem z masłem rozpuścić na płynną masę w rondlu na małym ogniu. Rozpuszczoną masę dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i polać nią ciasto. Następnie wszystko posypać płatkami migdałowymi.
Przygotować karmel: cukier przesypać do rondla i rozpuścić go na małym ogniu do chwili, aż zacznie się karmelizować. Wtedy wlać do tego śmietanę, dokładnie wymieszać łyżką drewnianą, a następnie ściągnąć z ognia i polać nim całość.
Przygotować ciasto: miód podgrzać na średnim ogniu, aby był płynny. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę, a żółtka utrzeć z cukrem oraz roztopionym masłem na jednolitą masę. Do masy wlać roztopiony miód, dodać przyprawę do pierników, po czym wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, tartą skórkę pomarańczową, kakao i dokładnie wymieszać. Następnie dodać do tego ubitą wcześniej pianę z białek, rodzynki, ponownie wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć do formy do pieczenia, wysmarowanej masłem i oproszonej bułką tartą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Upieczenia ciasta sprawdzać patyczkiem (jeśli ciasto do niego się przylepia, należy piec je nadal). Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przełożyć na talerz.
Przygotować polewę czekoladową: czekoladę połamać na drobne kawałeczki i razem z masłem rozpuścić na płynną masę w rondlu na małym ogniu. Rozpuszczoną masę dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i polać nią ciasto. Następnie wszystko posypać płatkami migdałowymi.
Przygotować karmel: cukier przesypać do rondla i rozpuścić go na małym ogniu do chwili, aż zacznie się karmelizować. Wtedy wlać do tego śmietanę, dokładnie wymieszać łyżką drewnianą, a następnie ściągnąć z ognia i polać nim całość.
Komentarze (0)