Piernik czekoladowo-migdałowy w karmelu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1940
Piernik czekoladowo-migdałowy w karmelu
fot. easycooking / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g płatków migdałowych
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g roztopionego masła
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki płynnego miodu
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • Na polewę czekoladowa:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • Karmel:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka śmietany 18%

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru.

Przygotować ciasto: miód podgrzać na średnim ogniu, aby był płynny. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę, a żółtka utrzeć z cukrem oraz roztopionym masłem na jednolitą masę. Do masy wlać roztopiony miód, dodać przyprawę do pierników, po czym wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, tartą skórkę pomarańczową, kakao i dokładnie wymieszać. Następnie dodać do tego ubitą wcześniej pianę z białek, rodzynki, ponownie wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć do formy do pieczenia, wysmarowanej masłem i oproszonej bułką tartą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Upieczenia ciasta sprawdzać patyczkiem (jeśli ciasto do niego się przylepia, należy piec je nadal). Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przełożyć na talerz.

Przygotować polewę czekoladową: czekoladę połamać na drobne kawałeczki i razem z masłem rozpuścić na płynną masę w rondlu na małym ogniu. Rozpuszczoną masę dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i polać nią ciasto. Następnie wszystko posypać płatkami migdałowymi.

Przygotować karmel: cukier przesypać do rondla i rozpuścić go na małym ogniu do chwili, aż zacznie się karmelizować. Wtedy wlać do tego śmietanę, dokładnie wymieszać łyżką drewnianą, a następnie ściągnąć z ognia i polać nim całość.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów