Piernik przekładany
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4748
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 1 szklanka miodu
- 1 szklanka cukru
- 2-3 jajka
- 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżki zmielonych przypraw do piernika
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka zmielonego cynamonu z goździkami
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki posiekanej skórki pomarańczy smażonej w cukrze lub skórka pomarańczowa otarta z jednej pomarańczy
- mleko
- masło do posmarowania foremek
- Masa:
- 25 dag masła
- 2 żółtka
- 10 dag czekolady twardej
- 1/2 szklanki śmietany
- 10 dag orzechów włoskich lub laskowych
Opis przygotowania:
Mąkę przesiej. W rondelku podgrzewaj lekko rumieniąc miód z cukrem. Gorący miód wlej do mąki, dodaj olej i około 3/4 szklanki mleka wymieszanego z kakao, dodaj zapachy, orzechy i skórkę pomarańczową. Wyrób ciasto drewnianą łyżką, ewentualnie dodaj nieco mleka. Pozostaw do ostygnięcia. Do zupełnie zimnego ciasta dodaj proszek do pieczenia i jajka. Wyrób. Wyłożyć do posmarowanych masłem foremek. Napełnij foremki do połowy wysokości. Upiecz piernik, wystudź i posmaruj przygotowaną masą.
Masa: rozpuść w rondelku czekoladę, dodaj śmietankę. Gdy czekolada się stopi, odstaw i ostudź. Ucieraj masło na pianę, dodając po trochu czekoladę i żółtka. Powinna powstać puszysta masa. Piernik poprzekrajaj poziomo na pół, posmaruj połową masy, złóż. Posmaruj masą powierzchnię piernika. Ozdób połówkami orzechów. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Masa: rozpuść w rondelku czekoladę, dodaj śmietankę. Gdy czekolada się stopi, odstaw i ostudź. Ucieraj masło na pianę, dodając po trochu czekoladę i żółtka. Powinna powstać puszysta masa. Piernik poprzekrajaj poziomo na pół, posmaruj połową masy, złóż. Posmaruj masą powierzchnię piernika. Ozdób połówkami orzechów. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Komentarze (0)