Kotlety z cukini i groszku
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2694
Składniki:
- 300 g cukinii
- 100 g mrożonego groszku
- 70 g mąki pszennej
- 20 g sera feta
- 2 czerwone papryczki chili
- 1 zielona papryka
- 1 łyżka krojonej natki zielonej pietruszki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka krojonego szczypiorku
- olej rzepakowy do smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, odcisnąć z niej nadmiar soku i przełożyć do miski. Paprykę zieloną pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i połączyć z cukinią. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników wraz z rozmrożonym, zielonym groszkiem, natką zielonej pietruszki oraz szczypiorkiem. Wbić do tego jajko i wsypać mąkę. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wyrobić ręcznie, Z wyrobionych składników uformować małe kotlety, a następnie przełożyć je na rozgrzany olej na patelni i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Potrawę posypać pokruszonym drobno serem feta i udekorować pokrojoną w plastry papryką chili.
Komentarze (0)