Kotlety z cukini i groszku

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2694
Kotlety z cukini i groszku
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g cukinii
  • 100 g mrożonego groszku
  • 70 g mąki pszennej
  • 20 g sera feta
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 1 zielona papryka
  • 1 łyżka krojonej natki zielonej pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka krojonego szczypiorku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, odcisnąć z niej nadmiar soku i przełożyć do miski. Paprykę zieloną pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i połączyć z cukinią. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników wraz z rozmrożonym, zielonym groszkiem, natką zielonej pietruszki oraz szczypiorkiem. Wbić do tego jajko i wsypać mąkę. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wyrobić ręcznie, Z wyrobionych składników uformować małe kotlety, a następnie przełożyć je na rozgrzany olej na patelni i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Potrawę posypać pokruszonym drobno serem feta i udekorować pokrojoną w plastry papryką chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów