Ziemniaki pieczone z czosnkiem i pieprzem syczuańskim
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2314
Składniki:
- 10 ząbków czosnku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 5 g pieprzu syczuańskiego
- 4 ziemniaki
- sól
- świeży tymianek do dekoracji
Opis przygotowania:
Pieprz syczuański opłukać pod bieżącą wodą, osaczyć z jej nadmiaru i zalać 4 łyżkami oliwy z oliwek. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić na ćwiartki. Czosnek podzielić na ząbki, po czym obrać ze skóry i razem z pokrojonymi ziemniakami przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Następnie oba składniki zalać 2 łyżkami oliwy z oliwek, oprószyć szczyptą soli i piec do miękkości w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i wymieszać z namoczonym pieprzem. Całość udekorować gałązkami świeżego tymianku.
Komentarze (0)