Ziemniaki pieczone z czosnkiem i pieprzem syczuańskim

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2314
Ziemniaki pieczone z czosnkiem i pieprzem syczuańskim
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 10 ząbków czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 5 g pieprzu syczuańskiego
  • 4 ziemniaki
  • sól
  • świeży tymianek do dekoracji

Opis przygotowania:

Pieprz syczuański opłukać pod bieżącą wodą, osaczyć z jej nadmiaru i zalać 4 łyżkami oliwy z oliwek. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić na ćwiartki. Czosnek podzielić na ząbki, po czym obrać ze skóry i razem z pokrojonymi ziemniakami przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Następnie oba składniki zalać 2 łyżkami oliwy z oliwek, oprószyć szczyptą soli i piec do miękkości w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i wymieszać z namoczonym pieprzem. Całość udekorować gałązkami świeżego tymianku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów