Ziemniaki pieczone z czosnkiem i rozmarynem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1808
Ziemniaki pieczone z czosnkiem i rozmarynem
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól morska

Opis przygotowania:

Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, potem je osuszyć i pokroić na cztery części. Następnie brytfankę skropić olejem, przełożyć do niej gałązki świeżego rozmarynu, pokrojone ziemniaki i całe ząbki czosnku. Wszystko posypać suszonym rozmarynem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C i piec do miękkości ziemniaków. Kiedy zmiękną, całość wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i posypać szczyptą soli morskiej.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów