Dynia pieczona w całości
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 890
Składniki:
- 2 średnie dynie makaronowe
- 2 łyżki łuskanych pestek z dyni
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
- świeży rozmaryn
Opis przygotowania:
Obie dynie przekroić w górnej ich części i wydrążyć z nich środki. Jedną z dyń obrać ze skóry, a miąższ z niej pokroić w kostkę i przełożyć do miksera. Do dyni w mikserze dodać obrany ze skóry czosnek, wsypać suszony rozmaryn, sól, pieprz, startą gałką muszkatołową i razem zmiksować na jednolitą masę, po czym przełożyć do wnętrza drugiej dyni. Dynię ze zmiksowanym miąższem wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec ją do miękkości. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, dodać do tego śmietanę kremówkę, posypać łuskanymi pestkami z dyni i wszystko udekorować natką zielonej pietruszki oraz świeżym rozmarynem.
Komentarze (0)