Dynia pieczona w całości

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 551
Dynia pieczona w całości
fot. e_mikh (elements.envato.com)

Składniki:

  • 2 średnie dynie makaronowe
  • 2 łyżki łuskanych pestek z dyni
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki
  • świeży rozmaryn

Opis przygotowania:

Obie dynie przekroić w górnej ich części i wydrążyć z nich środki. Jedną z dyń obrać ze skóry, a miąższ z niej pokroić w kostkę i przełożyć do miksera. Do dyni w mikserze dodać obrany ze skóry czosnek, wsypać suszony rozmaryn, sól, pieprz, startą gałką muszkatołową i razem zmiksować na jednolitą masę, po czym przełożyć do wnętrza drugiej dyni. Dynię ze zmiksowanym miąższem wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec ją do miękkości. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, dodać do tego śmietanę kremówkę, posypać łuskanymi pestkami z dyni i wszystko udekorować natką zielonej pietruszki oraz świeżym rozmarynem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów