Pieczeń z sosem myśliwskim
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4462
Składniki:
- 60 dkg schabu bez kości
- 80 dkg białej kapusty
- 100 ml białego wina
- 3 jabłka
- 8 dkg wędzonego boczku
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki musztardy
- 2 łyżki zasmażki z mąki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 cebula
- 1 pęczek zielonej natki pietruszki
- sól
- biały pieprz
Opis przygotowania:
Mięso umyć, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni do 40 minut. W czasie pieczenia mięso podlewać 1/4 l ciepłej wody. Kapustę dokładnie oczyścić, usunąć głąb, poszatkować drobno, opłukać w zimnej wodzie i osączyć na sicie. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i podzielić na małe cząstki. Boczek pokroić w drobną kostkę, przełożyć do rondla i wysmażyć bez tłuszczu na małym ogniu. Do wysmażonego boczku dodać poszatkowaną kapustę i jabłka, smażyć kilka minut. Następnie dodać do tego 1/8 l wody i białe wino. Całość przykryć i dusić do 30 minut, potem doprawić solą i cukrem. Natkę pietruszki posiekać drobno, obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę. Musztardę wymieszać z pokrojoną cebulą i połową natki zielonej pietruszki i posmarować pieczone mięso w piekarniku na 15 minut przed końcem pieczenia. Upieczone mięso wyciągnąć z piekarnika, przecedzić sos i dopełnić go wodą do 400 ml płynu, zagotować i wsypać do niego zasmażkę. Do sosu dodać śmietanę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Pieczeń przełożyć na półmisek, wyłożyć kapustą i posypać resztą zielonej natki pietruszki. Sos przelać do sosjerki i podawać osobno.
Komentarze (1)
A mięso to bez przypraw, soli i pieprzu? Pierwszy raz widzę taki przepis???!!!!