Kluski ziemniaczane z mięsem, żurawiną i sosem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2961
Składniki:
- 40 g wołowiny bez kości
- 4 małe pory
- 4 łyżki oleju
- 2 pęta kiełbasy śląskiej
- 2 liście sałaty lodowej
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 szklanka mąki
- 1 opakowanie gotowego sosu pieczeniowego ciemnego
- 1 słoiczek żurawiny do mięsa
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Opis przygotowania:
Ziemniaki umyć, zalać wodą i ugotować w mundurkach. Następnie odcedzić, obrać ze skóry i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, dodać do niego pokrojoną drobno cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i natkę pietruszki. Podsmażyć przez 1,5 minuty i przełożyć do ziemniaków. Ziemniaki doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać, po czym uformować ręcznie kulki i wrzucić na gotującą się wodę. Gotować przez 2 minuty, potem wyciągnąć i przełożyć na talerz. Pory zalać lekko osoloną wodą, ugotować i odcedzić. Wołowinę umyć, osączyć z wody, oprószyć pieprzem oraz solą, pokroić na kawałki i zrumienić z każdej strony na 3 łyżkach rozgrzanego oleju. Sos pieczeniowy rozprowadzić w 300 ml zimnej wody, zalać nim mięso na patelni i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso będzie miękkie, przełożyć je wraz z sosem na talerz. Na sos wyłożyć 1 łyżkę żurawiny do mięsa, gotowane pory i udekorować sałatą lodową.
Komentarze (0)