Carpaccio z ośmiornicy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2489
Składniki:
- 600 g mrożonej ośmiornicy
- 4 łyżki soku z ananasa
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna suszonego jałowca
- 2 liście laurowe
- 2 pomidory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryczka chili
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz biały mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ośmiornice rozmrozić. Do rondla wlać 1,5 l wody, wrzucić do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i ziarna jałowca. Składniki w rondlu doprowadzić do wrzenie na średnim ogniu, po czym dodać do tego rozmrożoną wcześniej ośmiornicę. Wszystko gotować do miękkości ośmiornicy. Kiedy zmięknie, wyciągnąć ją z rondla, pokroić na cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę do miski. Do pokrojonej cebuli dodać pokrojone w kostkę pomidory oraz posiekaną drobno papryczkę chili. Do pokrojonych warzyw dodać posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Składniki w misce zalać całość oliwą z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego, dokładnie wymieszać i dodać do ośmiornicy na talerzu. Wszystko zalać sokiem z ananasa
Komentarze (0)