Carpaccio z ośmiornicy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2489
Carpaccio z ośmiornicy
fot. HerryLawford / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 g mrożonej ośmiornicy
  • 4 łyżki soku z ananasa
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna suszonego jałowca
  • 2 liście laurowe
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryczka chili
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz biały mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ośmiornice rozmrozić. Do rondla wlać 1,5 l wody, wrzucić do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i ziarna jałowca. Składniki w rondlu doprowadzić do wrzenie na średnim ogniu, po czym dodać do tego rozmrożoną wcześniej ośmiornicę. Wszystko gotować do miękkości ośmiornicy. Kiedy zmięknie, wyciągnąć ją z rondla, pokroić na cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę do miski. Do pokrojonej cebuli dodać pokrojone w kostkę pomidory oraz posiekaną drobno papryczkę chili. Do pokrojonych warzyw dodać posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Składniki w misce zalać całość oliwą z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego, dokładnie wymieszać i dodać do ośmiornicy na talerzu. Wszystko zalać sokiem z ananasa

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów