Pieczeń z mięsa mielonego
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1659
Składniki:
- 300 ml sosu pomidorowego
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- 1,5 kg mielonego mięsa wołowego
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka mielonych nasion gorczycy
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- pieprz czarny mielony
- sól czosnkowa
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać do miski. Odlać połowę sosu pomidorowego. Pozostałą połowę przelać do miski i dodać do niego mięso mielone. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do mięsa w misce. Papryczkę chili pozbawić nasion, pokroić drobno i dodać do mięsa w misce. Wsypać do tego wszystkie przyprawy, bułkę tartą, wbić jajko i całość dobrze wyrobić ręcznie. Następnie uformować z tego bochenek i włożyć go do formy do pieczenia. Całość polać pozostałym sosem pomidorowym, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości mięsa. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)