Pieczeń z mięsa mielonego

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1659
Pieczeń z mięsa mielonego
fot. Timolina (elements.envato.com)

Składniki:

  • 300 ml sosu pomidorowego
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 1,5 kg mielonego mięsa wołowego
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka mielonych nasion gorczycy
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • pieprz czarny mielony
  • sól czosnkowa
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać do miski. Odlać połowę sosu pomidorowego. Pozostałą połowę przelać do miski i dodać do niego mięso mielone. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do mięsa w misce. Papryczkę chili pozbawić nasion, pokroić drobno i dodać do mięsa w misce. Wsypać do tego wszystkie przyprawy, bułkę tartą, wbić jajko i całość dobrze wyrobić ręcznie. Następnie uformować z tego bochenek i włożyć go do formy do pieczenia. Całość polać pozostałym sosem pomidorowym, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości mięsa. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów