Yakimochi

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2108
Yakimochi
fot. nyaa_birdies_perch / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g mąki z kleistego ryżu
  • 300 g pasty z czerwonej fasoli Azuki
  • 200 g czarnego sezamu
  • 1 łyżka przyprawy mirin
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 0,5 szklanki gorącej wody

Opis przygotowania:

Sezam czarny zmielić młynkiem na drobną mączkę i wymieszać go z mąką ryżową w misce. Następnie wlać do tego przyprawę mirin, sos sojowy oraz gorącą wodą i wyrobić gęsta masą. Z wyrobionej masy uformować kulki, nadziać je gotową pastą z czerwonej fasoli, po czym wszystko zlepić, lekko spłaszczyć jak kotlety i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Całość smażyć z obu stron do czasu zarumienienia się, potem ściągnąć z ognia i wyłożyć na serwetki papierowe.

Komentarze (0)