Yakimochi
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2108
Składniki:
- 500 g mąki z kleistego ryżu
- 300 g pasty z czerwonej fasoli Azuki
- 200 g czarnego sezamu
- 1 łyżka przyprawy mirin
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 0,5 szklanki gorącej wody
Opis przygotowania:
Sezam czarny zmielić młynkiem na drobną mączkę i wymieszać go z mąką ryżową w misce. Następnie wlać do tego przyprawę mirin, sos sojowy oraz gorącą wodą i wyrobić gęsta masą. Z wyrobionej masy uformować kulki, nadziać je gotową pastą z czerwonej fasoli, po czym wszystko zlepić, lekko spłaszczyć jak kotlety i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Całość smażyć z obu stron do czasu zarumienienia się, potem ściągnąć z ognia i wyłożyć na serwetki papierowe.
Komentarze (0)