Pieczeń zawijana
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2579
Składniki:
- 1 kg udźca lub łopatki
- sok z cytryny
- 100 g słoniny
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- sól
Opis przygotowania:
Mięso umyj, osusz, zbij, spłaszczając. Naszpikuj z obu stron słoniną, posól, skropl sokiem z cytryny, zawiń w rulon i obwiąż nicią. Po 2-3 godzinach wstaw do nagrzanego do temperatury 240 stopni piekarnika, po 15 minutach temperaturę obniż do 200 stopni i piecz, polewając masłem przez 30 minuta, a potem sosem. Pod koniec oprósz mąką, zrumień i piecz jeszcze 10 minut. Podawaj na gorąco lub na zimno.
Komentarze (0)