Solianka - rosyjska zupa mięsna
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1702
Składniki:
- 400 g wędzonego boczku
- 200 g wędzonego bekonu
- 2 marchewki
- 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie
- 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 l wody
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 cebula
- 1 cytryna
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Marchew oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Cebulę obrać ze skory i pokroić drobno. Oliwki odsączyć z zalewy. Boczek wędzony oraz bekon pokroić w kostkę. Do rondla wlać olej, dodać do niego pokrojony wcześniej boczek, bekon i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż mięso się zarumieni. Wtedy dodać cebulę, wymieszać i smażyć do jej zarumienienia. Następnie dodać pokrojoną marchew, koncentrat pomidorowy, wymieszać i wlać wodę. Po wymieszaniu dodać pokrojoną w plastry cytrynę i gotować do miękkości składników. Wtedy całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i zagotować, po czym wszystko ściągnąć z ognia, przelać na talerz, posypać pokrojonymi w cienkie krążki oliwkami czarnymi oraz zielonymi i natką zielonej pietruszki. Przed podaniem dodać do tego kwaśną śmietanę.
Komentarze (0)