Solianka - rosyjska zupa mięsna

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1299
Solianka - rosyjska zupa mięsna
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g wędzonego boczku
  • 200 g wędzonego bekonu
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie
  • 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 l wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 cebula
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Marchew oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Cebulę obrać ze skory i pokroić drobno. Oliwki odsączyć z zalewy. Boczek wędzony oraz bekon pokroić w kostkę. Do rondla wlać olej, dodać do niego pokrojony wcześniej boczek, bekon i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż mięso się zarumieni. Wtedy dodać cebulę, wymieszać i smażyć do jej zarumienienia. Następnie dodać pokrojoną marchew, koncentrat pomidorowy, wymieszać i wlać wodę. Po wymieszaniu dodać pokrojoną w plastry cytrynę i gotować do miękkości składników. Wtedy całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i zagotować, po czym wszystko ściągnąć z ognia, przelać na talerz, posypać pokrojonymi w cienkie krążki oliwkami czarnymi oraz zielonymi i natką zielonej pietruszki. Przed podaniem dodać do tego kwaśną śmietanę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów