Sałatka mięsna z mietą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1752
Sałatka mięsna z mietą
fot. Jpatokal / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki solu sojowego jasnego
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 pomarańczowa papryczka chili
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 cebula
  • 1 garść świeżej mięty
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • pęczek szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz zioła umyć i osączyć z wody. Mięso mielone oprószyć mielonymi nasionami kolendry oraz szczyptą soli i smażyć na rozgrzanej oliwie do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do smażonego mięsa. Całość zalać sosem sojowym i smażyć przez 3 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Następnie szczypiorek pokroić drobno i razem z miętą dodać do składników w misce. Wszystko doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, skropić sokiem z limonki, po czym dokładnie wymieszać, wyłożyć na talerz i udekorować papryczkami chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów