Penne zapiekane z kiełbasą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1035
Penne zapiekane z kiełbasą
fot. jonolist / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g makaronu penne
  • 250 g kiełbasy śląskiej
  • 150 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony

Opis przygotowania:

Kiełbasę pokroić w małą kostkę i lekko zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu, po czym ściągnąć ją z ognia. Makaron penne wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i wymieszać ze zrumienioną wcześniej kiełbasą. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać tartym parmezanem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i podawać na ciepło do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów