Penne zapiekane z kiełbasą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1035
Składniki:
- 400 g makaronu penne
- 250 g kiełbasy śląskiej
- 150 g tartego parmezanu
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
Opis przygotowania:
Kiełbasę pokroić w małą kostkę i lekko zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu, po czym ściągnąć ją z ognia. Makaron penne wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i wymieszać ze zrumienioną wcześniej kiełbasą. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać tartym parmezanem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i podawać na ciepło do spożycia.
Komentarze (0)