Awokado zapiekane z jajkiem, kiełbasą i pomidorami
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1052
Składniki:
- 6 pomidorków koktajlowych
- 4 jajka
- 2 pęta kiełbasy śląskiej
- 2 łyżki oleju
- 2 dojrzałe awokado
- pęczek świeżego szpinaku
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Awokado, pomidory oraz szpinak umyć i odsączyć z wody. Szpinak wyłożyć na talerz. Awokado przekroić na połowy i usunąć z nich pestkę oraz miąższ. Jajka wbić do kubka i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli, pieprzu oraz miąższem z awokado. Pomidorki pokroić w cienkie plastry. Kiełbasę pokroić w dużą kostkę i zrumienić ją na rozgrzanym oleju na patelni. Po zrumienieniu kiełbasę ściągnąć z patelni i włożyć do połówek z awokado. Wlać do tego roztrzepane wcześniej jajka z awokado i dodać do tego pokrojone pomidorki. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec do czasu, aż awokado zacznie się kurczyć. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz ze szpinakiem.
Komentarze (0)