Mandazi
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2626
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 100 ml letniego mleka kokosowego
- 40 g roztopionego masła
- 30 ml rumu ciemnego
- 25 g drożdży
- 2 żółtka jaj
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Mleko kokosowe ogrzać do letniej temperatury, przelać je do miski, dodać do niego cukier oraz drożdże, dokładnie rozetrzeć i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie wsypać do tego mąkę, szczyptę soli, dodać żółtka jaj, wlać rum i roztopione masło. Całość zmiksować mikserem i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na małe kawałki, oprószyć je mąką, po czym uformować z nich trójkąty. Wszystko nakryć serwetką i pozostawić na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzać mocno olej na patelni i włożyć do tego uformowane wcześniej ciasto. Smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć do miski.
Komentarze (0)