Mandazi

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2626
Mandazi
fot. 'Bacardi' / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 ml letniego mleka kokosowego
  • 40 g roztopionego masła
  • 30 ml rumu ciemnego
  • 25 g drożdży
  • 2 żółtka jaj
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Mleko kokosowe ogrzać do letniej temperatury, przelać je do miski, dodać do niego cukier oraz drożdże, dokładnie rozetrzeć i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie wsypać do tego mąkę, szczyptę soli, dodać żółtka jaj, wlać rum i roztopione masło. Całość zmiksować mikserem i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na małe kawałki, oprószyć je mąką, po czym uformować z nich trójkąty. Wszystko nakryć serwetką i pozostawić na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzać mocno olej na patelni i włożyć do tego uformowane wcześniej ciasto. Smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć do miski.

Komentarze (0)