Pieczarki z soczewicą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1773
Pieczarki z soczewicą
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 350 g zielonej soczewicy
  • 30 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją 4 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie w której się moczyła i odcedzić. Pieczarki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Pieczarki obrać z błony i pokroić w cienkie plastry. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pieczarki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, kminkiem i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie do smażonych składników dodać ugotowaną wcześniej soczewicę, całość dokładnie wymieszać i smażyć do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia, przełożyć na talerz i posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów