Pieczarki z soczewicą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1984
Składniki:
- 350 g zielonej soczewicy
- 30 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją 4 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie w której się moczyła i odcedzić. Pieczarki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Pieczarki obrać z błony i pokroić w cienkie plastry. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pieczarki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, kminkiem i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie do smażonych składników dodać ugotowaną wcześniej soczewicę, całość dokładnie wymieszać i smażyć do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia, przełożyć na talerz i posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)