Krewetkowe gazapacho

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 1882
Krewetkowe gazapacho
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 6 krewetek mrożonych
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 awokado
  • 2 łyżki oleju
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 czerwona cebula
  • pęczek szczypiorku
  • sol
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz owoce umyć i osączyć z wody. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pomidora pokroić drobno. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę i miąższ pokroić w kostkę. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Następnie rozgrzać olej w rondlu, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Potem wlać do tego bulion warzywny, przecier pomidorowy, dodać pokrojonego ogórka wraz z pomidorem i oczyszczone krewetki. Całość zagotować, po czym ściągnąć z ognia i dodać do tego pokrojone awokado. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i przelać na łyżki do przekąsek. Gotową potrawę posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów