Krewetkowe gazapacho
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 1882
Składniki:
- 250 ml bulionu warzywnego z kostki
- 6 krewetek mrożonych
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 awokado
- 2 łyżki oleju
- 1 pomidor
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 czerwona cebula
- pęczek szczypiorku
- sol
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz owoce umyć i osączyć z wody. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pomidora pokroić drobno. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę i miąższ pokroić w kostkę. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Następnie rozgrzać olej w rondlu, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Potem wlać do tego bulion warzywny, przecier pomidorowy, dodać pokrojonego ogórka wraz z pomidorem i oczyszczone krewetki. Całość zagotować, po czym ściągnąć z ognia i dodać do tego pokrojone awokado. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i przelać na łyżki do przekąsek. Gotową potrawę posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)