Kulki ryżowe z mozzarellą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3206
Składniki:
- 300 g sera mozzarella
- 2 jajka
- 1,5 szklanki kleistego ryżu
- 1 szklanka panierki Panko
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól
- pieprz olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Ser mozzarella pokroić w dużą kostkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 2,5 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Ugotowany odparować, lekko przestudzić, po czym wsypać do tego suszone oregano, majeranek i wymieszać. Wymieszanymi składnikami oblepić kostki mozzarelli i ręcznie uformować z tego kulki. Jajka wbić do miski, wsypać do nich szczyptę pieprzu i roztrzepać je widelcem. Do kolejnej miski wsypać panierkę Panko. Przygotowane wcześniej kulki panierować najpierw roztrzepanych jajkach, następnie w panierce i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na złoty kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)