Kulki ryżowe z mozzarellą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2978
Kulki ryżowe z mozzarellą
fot. joyosity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g sera mozzarella
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki kleistego ryżu
  • 1 szklanka panierki Panko
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Ser mozzarella pokroić w dużą kostkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 2,5 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Ugotowany odparować, lekko przestudzić, po czym wsypać do tego suszone oregano, majeranek i wymieszać. Wymieszanymi składnikami oblepić kostki mozzarelli i ręcznie uformować z tego kulki. Jajka wbić do miski, wsypać do nich szczyptę pieprzu i roztrzepać je widelcem. Do kolejnej miski wsypać panierkę Panko. Przygotowane wcześniej kulki panierować najpierw roztrzepanych jajkach, następnie w panierce i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na złoty kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów