Ostrygi w zalewie ryżowej
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1539
Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego
- 4 świeże ostrygi
- 2 łyżki mrożonych liści limonki
- 1 łyżeczka kaparów w zalewie
- 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 szklanki kleistego ryżu
- sól
Opis przygotowania:
Ostrygi po wyciągnięciu z muszli dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i przełożyć je do miski. Liście limonki sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać mlekiem kokosowym i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu doprawić go do smaku szczyptą soli zmiksować mikserem na jednolitą masę i dodać do ostryg w misce. Całość posypać sparzonymi wcześniej liśćmi limonki i tartą skórką z cytryny. Kapary osączyć z zalewy i udekorować nimi potrawę.
Komentarze (0)