Ostrygi w zalewie ryżowej

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1319
Ostrygi w zalewie ryżowej
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 4 świeże ostrygi
  • 2 łyżki mrożonych liści limonki
  • 1 łyżeczka kaparów w zalewie
  • 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki kleistego ryżu
  • sól

Opis przygotowania:

Ostrygi po wyciągnięciu z muszli dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i przełożyć je do miski. Liście limonki sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać mlekiem kokosowym i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu doprawić go do smaku szczyptą soli zmiksować mikserem na jednolitą masę i dodać do ostryg w misce. Całość posypać sparzonymi wcześniej liśćmi limonki i tartą skórką z cytryny. Kapary osączyć z zalewy i udekorować nimi potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów