Kalafior z foie gras w zalewie truskawkowej
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1553
Składniki:
- 200 g foie gras ( pasztetu z gęsiej lub kaczej wątróbki)
- 100 g truskawek
- 50 ml mleka kokosowego
- 4 plastry parmezanu
- 2 łyżki czerwonego octu
- 1 kalafior
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Kalafiora dokładnie umyć i dobrze osuszyć. Następnie pokroić go w bardzo cienkie plastry i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Potem oprószyć go szczyptą soli i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się przyrumieni z obu stron. Wtedy ściągnąć go z ognia i przełożyć na talerz. Następnie fole gras przepuścić przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach i dodać do kalafiora na talerzu. Potem, truskawki umyć, osączyć z wody, obrać z szypułek i włożyć do miksera. Do truskawek wlać czerwony ocet, mleko kokosowe, wsypać cukier i razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki dodać do całości. Wszystko udekorować plastrami pokrojonego parmezanu.
Komentarze (0)