Kalafior z foie gras w zalewie truskawkowej

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1553
Kalafior z foie gras w zalewie truskawkowej
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g foie gras ( pasztetu z gęsiej lub kaczej wątróbki)
  • 100 g truskawek
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 4 plastry parmezanu
  • 2 łyżki czerwonego octu
  • 1 kalafior
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Kalafiora dokładnie umyć i dobrze osuszyć. Następnie pokroić go w bardzo cienkie plastry i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Potem oprószyć go szczyptą soli i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się przyrumieni z obu stron. Wtedy ściągnąć go z ognia i przełożyć na talerz. Następnie fole gras przepuścić przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach i dodać do kalafiora na talerzu. Potem, truskawki umyć, osączyć z wody, obrać z szypułek i włożyć do miksera. Do truskawek wlać czerwony ocet, mleko kokosowe, wsypać cukier i razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki dodać do całości. Wszystko udekorować plastrami pokrojonego parmezanu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów