Pieczarki w cieście

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3013
Pieczarki w cieście
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 g pikantnego keczupu
  • 30 g pieczarek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki mleka
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Pieczarki umyć, osączyć z wody, oczyścić z błony i pokroić na połowy. Mąkę pszenną i kukurydzianą zmieszać razem ze szczyptą soli i pieprzu. Wlać do tego mleko, całość zmiksować mikserem, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. W cieśnie namoczyć pokrojone pieczarki i przełożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju. Smażyć na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Keczup pikantny przełożyć do malej miseczki i podawać razem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów