Pieczarki w cieście francuskim
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3218
Składniki:
- 30 g pieczarek
- 8 młodych ziemniaków
- 6 plastrów sera żółtego
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- natka pietruszki
- zielony koperek
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki umyć, oskrobać ze skóry, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować, odcedzić i wyłożyć po cztery sztuki na talerz. Masło stopić na patelni, dodać 2 łyżki przecieru pomidorowego, doprawić pieprzem oraz solą, wymieszać i wyłożyć na ziemniaki. Cebulę i czosnek obrać, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać do tego oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki i natkę zielonej pietruszki. Dusić pod przykryciem przez 3 minuty i następnie dodać 1 łyżkę przecieru pomidorowego. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą. Ciasto francuskie rozmrozić i pokroić na równe kwadraty. Na środek ciasta wyłożyć duszone pieczarki z cebulą, potem nakryć kawałkiem ciasta, a na ciasto wyłożyć plaster sera żółtego, plaster ciasta i znów plaster sera. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na ziemniaki. Talerz udekorować zielonym koperkiem.
Komentarze (0)