Zupa kurkowa
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1390
Składniki:
- 300 g świeżych kurek
- 4 duże ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 łyżki masła
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 1 l bulionu warzywnego
- 0,5 łyżeczki mielonego, kolorowego pieprzu
- sól
- natka zielonego koperku
- bazylia
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Kurki dokładnie oczyścić i umyć pod bieżącą wodą.
Następnie pokrojone ziemniaki, marchew oraz czosnek przełożyć razem do jednego rondla, zalać bulionem warzywnym, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu czarnego i gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw.
Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego oczyszczone wcześniej kurki. Oprószyć je szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Potem do smażonych kurek dodać pokrojoną cebulę i smażyć razem do chwili, aż cebula się zeszkli. Wtedy kurki ze smażoną cebulą ściągnąć z ognia i dodać do gotowanej zupy w rondlu.
Całość doprawić do smaku szczyptą soli, kolorowym pieprzem, wymieszać i gotować jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przelać do miski.
Wszystko udekorować zielonym koperkiem oraz bazylią.
Następnie pokrojone ziemniaki, marchew oraz czosnek przełożyć razem do jednego rondla, zalać bulionem warzywnym, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu czarnego i gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw.
Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego oczyszczone wcześniej kurki. Oprószyć je szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Potem do smażonych kurek dodać pokrojoną cebulę i smażyć razem do chwili, aż cebula się zeszkli. Wtedy kurki ze smażoną cebulą ściągnąć z ognia i dodać do gotowanej zupy w rondlu.
Całość doprawić do smaku szczyptą soli, kolorowym pieprzem, wymieszać i gotować jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przelać do miski.
Wszystko udekorować zielonym koperkiem oraz bazylią.
Komentarze (1)
O kurka, jakie to dobre jest! :O