Pieczarki smażone z jogurtem i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2126
Pieczarki smażone z jogurtem i szpinakiem
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 4 duże pieczarki
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek świeżego szpinaku
  • olej do głębokiego smażenia
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz pieczarki umyć i osaczyć z wody. Szpinak wyłożyć na talerz. Tymianek pokroić na małe kawałki i zmieszać go z jogurtem. Potem czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę, połączyć z wymieszanymi wcześniej składnikami, po czym doprawić je do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i dodać do szpinaku na talerzu. Pieczarki oczyścić z błony, pozbawić trzonków, następnie oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i smażyć przez 3 minuty w mocno rozgrzanym głębokim oleju na patelni na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów