Pieczarki smażone z jogurtem i szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2126
Składniki:
- 200 ml jogurtu greckiego
- 4 duże pieczarki
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 1 ząbek czosnku
- pęczek świeżego szpinaku
- olej do głębokiego smażenia
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz pieczarki umyć i osaczyć z wody. Szpinak wyłożyć na talerz. Tymianek pokroić na małe kawałki i zmieszać go z jogurtem. Potem czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę, połączyć z wymieszanymi wcześniej składnikami, po czym doprawić je do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i dodać do szpinaku na talerzu. Pieczarki oczyścić z błony, pozbawić trzonków, następnie oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i smażyć przez 3 minuty w mocno rozgrzanym głębokim oleju na patelni na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości.
Komentarze (0)