Pieczarki smażone z brukselką i chlebem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 557
Składniki:
- 400 g brukselki
- 250 g małych pieczarek
- 4 kromki chleba pszennego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Szczypiorek i brukselkę umyć i odsączyć z wody. Szczypiorek drobno posiekać. Brukselkę obrać z wierzchnich liści, przełożyć ją do rondla, zalać 2 l lekko osolonej wody i gotować do miękkości. Po ugotowaniu brukselkę odcedzić i przekroić na połowy. Pieczarki obrać i przekroić na połowy. Masło stopić na rozgrzanej patelni na średnim ogniu i wsypać do niego suszony tymianek i rozmaryn. Wymieszać i smażyć przez 40 sekund. Po tym czasie dodać do tego pokrojone pieczarki. Doprawić je do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć je przez 2 minuty. Po tym czasie dodać ugotowaną wcześniej brukselkę. Całość wymieszać i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Następnie wszystko ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem. Gotową potrawę podawać z chlebem pszennym.
Komentarze (0)