Małże smażone z majonezem i jabłkiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3489
Składniki:
- 400 g majonezu
- 4 jabłka
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kg mrożonych małży
- 1 jajko
- 1 czerwona cebula
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Małże rozmrozić i umyć. Następnie wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Małże, które się nie otworzą, należy odrzucić, a pozostałe odcedzić. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Następnie namoczyć w nim gotowane małże, potem panierować w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Gotowe przełożyć na talerz. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w plastry i połączyć z jabłkami. Dodać majonez, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać i przełożyć na spodek. Całość podawać na jednym talerzu.
Komentarze (0)