Pieczarki z brukselką, papryką i sezamem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1057
Pieczarki z brukselką, papryką i sezamem
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g brukselki
  • 250 g małych pieczarek
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 czerwone papryki
  • sól
  • pieprz ziołowy

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa oraz pieczarki dokładnie umyć i odsączyć z wody. Pieczarki obrać z błony i pokroić je w cienkie plastry. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w plastry. Brukselkę pozbawić wierzchnich liści, przełożyć ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu brukselkę odcedzić.

Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pokrojone wcześniej pieczarki oraz paprykę. Doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzem ziołowym i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zeszklą. Wtedy dodać do tego ugotowaną brukselkę. Całość dobrze wymieszać, posypać sezamem i smażyć do chwili, aż brukselka zacznie się rumienić. Wówczas wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów