Pieczarki z brukselką, papryką i sezamem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1057
Składniki:
- 400 g brukselki
- 250 g małych pieczarek
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki sezamu
- 2 czerwone papryki
- sól
- pieprz ziołowy
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa oraz pieczarki dokładnie umyć i odsączyć z wody. Pieczarki obrać z błony i pokroić je w cienkie plastry. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w plastry. Brukselkę pozbawić wierzchnich liści, przełożyć ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu brukselkę odcedzić.
Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pokrojone wcześniej pieczarki oraz paprykę. Doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzem ziołowym i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zeszklą. Wtedy dodać do tego ugotowaną brukselkę. Całość dobrze wymieszać, posypać sezamem i smażyć do chwili, aż brukselka zacznie się rumienić. Wówczas wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pokrojone wcześniej pieczarki oraz paprykę. Doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzem ziołowym i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zeszklą. Wtedy dodać do tego ugotowaną brukselkę. Całość dobrze wymieszać, posypać sezamem i smażyć do chwili, aż brukselka zacznie się rumienić. Wówczas wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)