Pierogi z ziemniakami, serem i chlebem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1049
Składniki:
- Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki wody
- szczypta soli
- Farsz:
- 300 g twarogu białego
- 4 kromki chleba żytniego bez skórki
- 2 łyżki masła
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- sól
- pieprz czarny mielony
- Ponadto:
- 100 g płatków papryki chili
- pęczek szczypiorku
- liście laurowe do dekoracji
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wlać do niej wodę, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować farsz: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, przełożyć do miski, lekko przestudzić, a następnie ubić je tłuczkiem z białym twarogiem. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokruszony na drobne kawałeczki chleb żytni i razem z cebulą zrumienić go na średnim ogniu. Po zrumienieniu dodać to do ubitych ziemniaków z serem. Całość doprawić do smaku szczyptą pieprzu oraz soli, dobrze wymieszać i przełożyć łyżką na wycięte krążki z ciasta.
Wszystko dobrze zlepić ręcznie i wrzucić do 1,5 l gotującej się wody w rondlu. Pierogi gotować przez 3 minuty, a po tym czasie odcedzić je łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Gotowe podawać z płatkami papryki chili, pokrojonym szczypiorkiem i udekorowane listkami laurowymi.
Przygotować farsz: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, przełożyć do miski, lekko przestudzić, a następnie ubić je tłuczkiem z białym twarogiem. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokruszony na drobne kawałeczki chleb żytni i razem z cebulą zrumienić go na średnim ogniu. Po zrumienieniu dodać to do ubitych ziemniaków z serem. Całość doprawić do smaku szczyptą pieprzu oraz soli, dobrze wymieszać i przełożyć łyżką na wycięte krążki z ciasta.
Wszystko dobrze zlepić ręcznie i wrzucić do 1,5 l gotującej się wody w rondlu. Pierogi gotować przez 3 minuty, a po tym czasie odcedzić je łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Gotowe podawać z płatkami papryki chili, pokrojonym szczypiorkiem i udekorowane listkami laurowymi.
Komentarze (0)