Pierogi z ziemniakami, serem i chlebem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1049
Pierogi z ziemniakami, serem i chlebem
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki wody
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 300 g twarogu białego
  • 4 kromki chleba żytniego bez skórki
  • 2 łyżki masła
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Ponadto:
  • 100 g płatków papryki chili
  • pęczek szczypiorku
  • liście laurowe do dekoracji

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wlać do niej wodę, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.

Przygotować farsz: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, przełożyć do miski, lekko przestudzić, a następnie ubić je tłuczkiem z białym twarogiem. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokruszony na drobne kawałeczki chleb żytni i razem z cebulą zrumienić go na średnim ogniu. Po zrumienieniu dodać to do ubitych ziemniaków z serem. Całość doprawić do smaku szczyptą pieprzu oraz soli, dobrze wymieszać i przełożyć łyżką na wycięte krążki z ciasta.

Wszystko dobrze zlepić ręcznie i wrzucić do 1,5 l gotującej się wody w rondlu. Pierogi gotować przez 3 minuty, a po tym czasie odcedzić je łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Gotowe podawać z płatkami papryki chili, pokrojonym szczypiorkiem i udekorowane listkami laurowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów