Pieczarki nadziewane ryżem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1126
Składniki:
- 400 g średnich pieczarek
- 2 łyżki masła
- 1,5 szklanki kleistego ryżu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 cytryna
- sól
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Pieczarki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Pieczarki obrać i usunąć z nich nóżki, po czym drobno je pokroić. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować go na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego posiekane rdzenie z pieczarek, wsypać do tego suszony tymianek i oprószyć szczyptą soli. Składniki te smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z patelni i przelać do ugotowanego wcześniej ryżu. Następnie ryż wymieszać i nadziać nim przygotowane wcześniej pieczarki.
Całość przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i przez 10 minut. Po upieczeniu wszystko wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz, posypać natką zielonej pietruszki i skropić sokiem z cytryny
Całość przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i przez 10 minut. Po upieczeniu wszystko wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz, posypać natką zielonej pietruszki i skropić sokiem z cytryny
Komentarze (0)