Pieczarki nadziewane ryżem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1126
Pieczarki nadziewane ryżem
fot. Alex9500 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g średnich pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 szklanki kleistego ryżu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 cytryna
  • sól
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Pieczarki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Pieczarki obrać i usunąć z nich nóżki, po czym drobno je pokroić. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować go na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego posiekane rdzenie z pieczarek, wsypać do tego suszony tymianek i oprószyć szczyptą soli. Składniki te smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z patelni i przelać do ugotowanego wcześniej ryżu. Następnie ryż wymieszać i nadziać nim przygotowane wcześniej pieczarki.

Całość przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i przez 10 minut. Po upieczeniu wszystko wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz, posypać natką zielonej pietruszki i skropić sokiem z cytryny

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów