Kalmary nadziewane ryżem w sosie pomidorowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2744
Kalmary nadziewane ryżem w sosie pomidorowym
fot. Spanish Recipes / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 mrożonych kalmarów
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • sól
  • Na sos pomidorowy:
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Opis przygotowania:

Kalmary rozmrozić i oczyścić z wnętrzności. Tułów obrać ze skóry, po czym tułów oraz macki dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę obrać ze skóry pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać suszoną kolendrę i smażyć przez 30 sekund, po czym oba składniki dodać do odparowanego ryżu i wymieszać. Wymieszanymi składnikami nadziać oczyszczone wcześniej kalmary i całość spiąć małymi wykałaczkami.

Przygotować sos pomidorowy: czosnek obrać ze skóry, pokroić na kawałki i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać nadziane kalmary oraz ich macki i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie zalać winem wytrawnym i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Następnie dodać do tego pokrojone w drobną kostkę pomidorki koktajlowe, oprószyć wszystko szczyptą soli oraz pieprzu i dusić jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie gotową potrawę ściągnąć z ognia, pozbawić wykałaczek i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów