Kalmary nadziewane ryżem w sosie pomidorowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2744
Składniki:
- 6 mrożonych kalmarów
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- sól
- Na sos pomidorowy:
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 8 pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Opis przygotowania:
Kalmary rozmrozić i oczyścić z wnętrzności. Tułów obrać ze skóry, po czym tułów oraz macki dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę obrać ze skóry pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać suszoną kolendrę i smażyć przez 30 sekund, po czym oba składniki dodać do odparowanego ryżu i wymieszać. Wymieszanymi składnikami nadziać oczyszczone wcześniej kalmary i całość spiąć małymi wykałaczkami.
Przygotować sos pomidorowy: czosnek obrać ze skóry, pokroić na kawałki i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać nadziane kalmary oraz ich macki i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie zalać winem wytrawnym i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Następnie dodać do tego pokrojone w drobną kostkę pomidorki koktajlowe, oprószyć wszystko szczyptą soli oraz pieprzu i dusić jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie gotową potrawę ściągnąć z ognia, pozbawić wykałaczek i przełożyć na talerz.
Przygotować sos pomidorowy: czosnek obrać ze skóry, pokroić na kawałki i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać nadziane kalmary oraz ich macki i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie zalać winem wytrawnym i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Następnie dodać do tego pokrojone w drobną kostkę pomidorki koktajlowe, oprószyć wszystko szczyptą soli oraz pieprzu i dusić jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie gotową potrawę ściągnąć z ognia, pozbawić wykałaczek i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)