Pieczarki nadziewane krewetkami i kuskusem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2179
Pieczarki nadziewane krewetkami i kuskusem
fot. roolrool / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 duże pieczarki
  • 4 mrożone krewetki
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 szklanki kuskusu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli morskiej
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Pieczarki umyć, osączyć z wody i pozbawić trzonków oraz błony. Następnie przełożyć je do rondla, zalać bulionem warzywnym i zagotować. Po zagotowaniu pieczarki wyciągnąć z gorącego bulionu, przełożyć na talerz i oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu. Do wrzącego zaś bulionu z gotowanych pieczarek wsypać kuskus i moczyć go przez 5 minut. Po tym czasie odcedzić go na sicie. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i pokroić na małe kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej krewetki oprószyć je solą oraz pieprzem i smażyć przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i wymieszać je namoczonym kuskusem. Całość przełożyć do ugotowanych pieczarek i posypać solą morską oraz pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów