Pieczarki nadziewane krewetkami i kuskusem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2179
Składniki:
- 4 duże pieczarki
- 4 mrożone krewetki
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 2 szklanki kuskusu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli morskiej
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Pieczarki umyć, osączyć z wody i pozbawić trzonków oraz błony. Następnie przełożyć je do rondla, zalać bulionem warzywnym i zagotować. Po zagotowaniu pieczarki wyciągnąć z gorącego bulionu, przełożyć na talerz i oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu. Do wrzącego zaś bulionu z gotowanych pieczarek wsypać kuskus i moczyć go przez 5 minut. Po tym czasie odcedzić go na sicie. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i pokroić na małe kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej krewetki oprószyć je solą oraz pieprzem i smażyć przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i wymieszać je namoczonym kuskusem. Całość przełożyć do ugotowanych pieczarek i posypać solą morską oraz pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)