Omlet z ziemniakami, szparagami i serem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2077
Składniki:
- 20 g zielonych szparagów
- 20 g wędzonego boczku w plastrach
- 20 g koziego sera twarogowego
- 4 jajka
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki mleka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka maki pszennej
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Jajka wbić do rondla, po czym wlać do nich mleko, wsypać mąkę, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie roztrzepać trzepaczką. Roztrzepane składniki przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do czasu, aż całość się zetnie. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Boczek pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry, pokroić na kawałki i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone ziemniaki i szparagi. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz mielonej papryki i smażyć do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy dodać pokrojony boczek i smażyć do czasu, aż mięso się przyrumieni. Usmażone ściągnąć z ognia i przełożyć na omlet na talerzu. Dodać do tego ser twarogowy i posypać mieloną papryką czerwoną.
Komentarze (0)